Hur påverkar fotbollsturismen miljön?
Relationen mellan sport och turism kan kopplas ihop långt tillbaka i samhället. Två bra exempel är gladiatorspelen under romarriket och olympiska spelen i Grekland. Det är två sportevenemang som har lockat tusentals turister till Europas stora arenor.
Likt de anrika tiderna går sport och turism hand i hand än idag. En stor global uppmärksamhet riktas mot sportevenemang som de olympiska spelen men inte minst fotbolls-VM. Det är väldigt populärt att lägga odds på fotbollens stora evenemang och många av oss gör detta online. En del spelbolag erbjuder intressanta erbjudanden i samband med ditt betting. Ett exempel är Bethard bonus & kampanjer.
Den populära fotbollen
Sportaktiviteter är något som många människor tar del av när de är ute och reser. Detta leder oss in på fotboll och fotbollsturism. Även i Sverige ökar intresset för den inhemska ligan och stormatcher kan glädjas åt en stor publik på över 30 000 människor.
Just fotboll anses vara världens största sport. Den ses av miljontals människor världen över. I takt med att fotbollen växer sig större globalt sett ökar även behovet av att erbjuda logi och mat åt alla som vill se evenemangen live. Det största evenemanget inom fotboll är givetvis fotbolls-VM.
Fotbollsturismens för- och nackdelar
Det finns både för- och nackdelar med fotbollsturismen. Fördelarna genereras mestadels för landet som håller i fotbolls-VM. Oftast får värdlandet bygga ett nytt stadium som automatiskt skapar många jobb under byggnadsarbetet. Miljontals kronor investeras i en fräsch ny arena som landet senare får använda vidare för andra event. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är det väldigt positivt att hålla i VM. Hotell, restauranger och krogar förbereder sig också inför fotbollsvärldens största tävling. Det sätter igång ekonomin, många turister kommer in och spenderar pengar på mat och logi vilket alltid är positivt.
Precis som med allt annat har även fotbollsturism sin negativa sida. Fotbollsfansen kan drabbas av supportervåld, så kallad huliganism, som oftast leder till misshandel och förstörelse som kostar mycket pengar att reparera. Huliganism är något som hindrar en del turister från att åka på vissa matcher på grund av rädsla. På senare år har fotbollsvåldet uppmärksammats mycket i media och debatterna kring hur man ska gå tillväga för att stoppa huliganismen har varit många.
Fotbollsturismen och miljön
Hur påverkar fotbollsturismen miljön? Svaret är tyvärr inte positivt alls. Dessvärre är det bevisat att fotbollsturismen har en relativt negativ påverkan på miljön. Om man ser tillbaka på 2014 och Brasiliens så kallade Gröna kupp var den inte så grön trots allt. Under VM som hölls i Rio släpptes 2.72 ton farliga emissioner ut. 2010 då Sydafrika var värdland för VM släpptes det ut 1.65 ton. Dessa kommer mestadels från allt skräp som turisterna producerar samt alla bilar som används för färd. De farliga gaserna som Brasilien släppte ut i miljön under 2014 kunde jämföras med avgaser producerade av inte mindre än 560 000 bilar.
Hur ser lösningen ut? Den kallas för teamwork. Folk ska värna om att sortera sitt skräp och att hellre gå till arenan än att ta taxi eller bilen. Det återstår att se ifall en sådan kampanj kommer att ha den nödvändiga inverkan.